Puur 5

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie treatment

Niemand is blij met het krijgen van pigmentvlekken. In de winter zijn ze vaak rustig en in de zomer kleurt het weer op en worden ze zichtbaar. Je komt er makkelijk aan, maar moeilijk vanaf. Er zijn verschillende soorten pigment en oorzaken van pigment. Pigment kan beïnvloed worden door verschillende factoren, maar wat is pigment en hoe kom je hiervanaf?

Het pigment in onze huid bepaald onze huidskleur. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer pigment in je huid aanwezig is. Ook bepaalt het pigment de kleur van onze ogen en haren. Pigment wordt ook wel melanine genoemd. We hebben melanine nodig, omdat het ons beschermd tegen Uv-stralen. Hoe langer je in de zon zit, hoe meer melanine aangemaakt wordt om de cellen te beschermen. In onze huid worden de pigmentcellen aangemaakt. De hoeveelheid en de verdeling is een ingewikkeld proces. Wanneer dit proces verstoord wordt, kan erdoor bijvoorbeeld een fout in de verdeling pigmentvlekken ontstaan. Dit noemen we hyperpigmentatie, ofwel een ophoping van pigmentcellen. Hierdoor ontstaan donkere plekjes.

Geen symptoombestrijding en geen medicijnen, want we gaan vooral op zoek naar jouw oorzaken en triggers van binnenuit. Alleen als je die aanpakt in combinatie met de juiste leefstijl,  suppletie, producten en salon ondersteunende rosacea behandelingen, komt ook jouw huid terug in evenwicht. Een holistische totaalaanpak dus! Anders dan anders, maar op manier waardoor ook jij je rosacea weer onder controle kunt krijgen!

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van het ontstaan van stoornissen in de aanmaak van het pigment in de huid. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van interne en externe factoren.

  •  Genetische aanleg
  • Hormonale invloeden
  • Blootstelling aan de zon
  • Medicatie gebruik
  • Huidtype
  • Huidveroudering
  • Huidirritatie en ontstekingen

Soorten pigmentstoornissen
Bij hyperpigmentatie wordt meer pigment in de huid aangemaakt. Dit kan voorkomen bij onderstaande huidaandoeningen:

Post Inflammatoire hyperpigmentaties
Na een ontsteking bij acne, een wond of na een operatie kan een (donkere) verkleuring van de huid ontstaan. Dit noemen wij een post inflammatoire hyperpigmentatie. Door dat deze pigmentvlekken vaak in de bovenste huidlaag voorkomen zijn deze goed te behandelen.

Melasma (zwangerschapsmasker)
Dit is een bruine verkleuring in het gelaat en soms ook in de hals. De verkleuring ontwikkelt zich langzaam en ontstaat zonder ontsteking van de huid. Het komt vaak voor bij zwangere vrouwen en wordt ook gezien bij vrouwen met aanleg voor melasma die de anticonceptiepil gebruiken. Melasma zal meestal vanzelf verdwijnen. De pigmentvlekken bij melasma zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. De pigmentatie kan zowel oppervlakkig (epidermis) voorkomen als dieper in je huid zitten (dermis). Ook wel landkaart genoemd, omdat het er vaak kan uit zien als een kaart vorm in je gelaat en vooral op het voorhoofd. Blootstelling aan zon tijdens de zwangerschap en de maanden erna kan er echter voor zorgen dat er pigmentatie overblijft. Daarom wordt vermijden van zonlicht en gebruik van een Sun block geadviseerd!

Lentigo solaris
Een pigmentvlek, die ontwikkeld is op aan zonlicht blootgestelde huid. Deze plekken kunnen zich in de loop van het leven ontwikkelen. Eenmaal ontstaan, verdwijnen ze niet meer vanzelf. Ze kunnen soms groot worden en daarmee ontsierend, met name in het gezicht en op de bovenzijde van de handen.

Ephelides (sproeten)
Ephelides, ook wel sproeten genoemd, zijn kleine, geel- tot donkerbruine vlekjes die vooral voorkomen bij blonde of roodharige mensen met een lichte huidskleur. Sproeten zijn meestal zichtbaar op huidgebieden die veel in aanraking komen met de zon, zoals je gezicht, hals, nek, decolleté, handen en armen. Het hebben van sproeten is vaak erfelijk bepaald. Ze kunnen in de zomer verergeren door zonlicht, terwijl ze in de wintermaanden vaak weer wat lichter van kleur worden. Sproeten zitten altijd in je bovenste huidlaag (epidermis).

Hyperpigmentatie komt het meeste voor in je gelaat, hals, nek, decolleté en op je handen, omdat die gebieden het meest worden blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Zeker als ze in het gezicht zitten, kunnen ze cosmetisch erg storend zijn.

Gelukkig kunnen bijna alle soorten van pigmentvlekken worden verminderd en soms zelfs verdwijnen. Met de juiste behandelingen en producten voor thuisgebruik is het eerste resultaat meestal al snel zichtbaar. Wel heel belangrijk het advies op te volgen van de specialist!

Wat kun je doen tegen die cosmetisch storende pigmentvlekken? Gelukkig zijn er hiervoor bij puur 5 verrschillende mogelijkheden. Hyperpigmentatie aanpakken is echt maatwerk. Hoe oppervlakkiger je pigment, des te beter dit te behandelen is. Dieper gelegen pigment vergt meer tijd en een meestal ook een ander type behandeling. Soms is hyperpigmentatie lastiger te behandelen vanwege de hormonale invloed die in jouw lichaam aanwezig blijft. In die gevallen zorgen wij ervoor dat jouw pigment lichter wordt en blijven onderhoud met thuisproducten en salonbehandelingen bij Puur 5.

Jouw eerste afspraak bij Puur 5 is de scan & treatment bij deze aandoening. We gaan dan eerst een huidscan maken. We kunnen dan zien hoe diep je pigment ligt en hoe erg je pigment probleem is. Je krijgt daarna een behandel en product advies. Bij pigment kunnen we verschillende kanten op qua behandelingen. We kunnen richting de skinpen microneedling, peelings of enzyme therapie. Het is wel heel belangrijk goed ons advies op te volgen en de producten goed thuis te gebruiken voor de hyperpigmentatie. Huidverbetering kan alleen met teamwork en kunnen wij niet alleen.

De behandelingen zorgen er onder andere voor dat je melanineproductie wordt verminderd en dat je pigmentcellen weer meer in balans komen. Ook richten we ons tijdens de behandelingen op het minder zichtbaar maken van jouw pigmentvlekken. Door jouw huidceldeling te versnellen, maakt jouw huid nieuwe, gezonde cellen aan. De dode huidcellen inclusief de donkere pigmentverkleuringen schilferen daardoor af.

  • Als je last hebt van puistjes, knijp ze dan vooral niet uit. Hierdoor kunnen er littekentjes en pigmentvlekjes ontstaan.
  • Gebruik dagelijks een zonbescherming met een SPF-factor van 30 of hoger. Zo voorkom je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken en maak je de kleur van je bestaande pigmentvlekken niet donkerder.
  • In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Als jouw pigmentvlekjes veranderen van vorm, kleur of dikte is het verstandig om ze goed in de gaten te houden. Zie jij grillige vormen, donkerbruine tot zwarte plekjes in een pigmentvlek of beginnen ze te bloeden of jeuken, laat dan altijd je huisarts even meekijken!
  • Omdat zonlicht de grootste veroorzaker van pigmentvlekken zijn, adviseren we je om de zon en de zonnebank zoveel mogelijk te vermijden. Zit je toch in de zon, smeer je dan om de twee uur in met een SPF-factor van 30 of hoger.
  • Als je je pigmentvlekken wilt camoufleren, gebruik dan een goede medische foundation zoals de foundation van image skin care.

Bekijk de foundation van image skincare in onze webshop.

Nieuwsgierig geworden?

Ben jij ook benieuwd hoe we jouw kunnen helpen? Plan dan gerust een eerste afspraak in. Kies in dat geval voor de optie scan & treatment. Heb je nog vragen en wil je liever vooraf wat meer advies? Neem dan gerust contact met ons op.