Puur 5

Huidveroudering

Huidveroudering tegengaan

Help, ik zie rimpels! Iedere dag word je een dagje ouder. Huidveroudering is daarbij een normaal proces en helaas ontkomt niemand hieraan. Natuurlijk wil je wel zo lang mogelijk een jeugdige uitstraling behouden. Preventief kun je daar zelf een hoop aan doen. Ook wij kunnen je helpen om je huidverouderingsproces zoveel mogelijk te vertragen. Maar wat is huidveroudering eigenlijk en welke fases van huidveroudering zijn er? Hoe kunnen wij jou helpen in de strijd tegen rimpels, ouderdomsvlekken en een verslapte huid? 

Wat is huidveroudering?

Hoewel ouder worden een natuurlijk proces is, willen veel mensen dit proces graag terugdraaien of vertragen. Een ouder wordende huid geeft al snel een vermoeide of boze uitstraling. Een uitstraling die misschien helemaal niet bij jou past. Mensen zeggen vaak: “je bent zo oud als je je voelt”. Maar wat nou als je uiterlijk niet matcht bij hoe jong jij je voelt? Je voelt je vaak jonger dan je bent en dat mag! Dat kan voor een hoop onzekerheid zorgen. Tijd dus om daar iets aan te doen! 

Huidveroudering is onvermijdelijk. We krijgen er allemaal mee te maken en het hoort erbij. Het is een geleidelijk biologisch proces dat al begint vanaf je 20e jaar. Echt zichtbaar wordt dit vaak pas rond je 25e tot 35e jaar. Eigenlijk betekent het dat de stofwisseling in al je cellen trager wordt. Hierdoor worden er minder snel nieuwe huidcellen aangemaakt, wordt je  huid dunner en zullen beschadigingen in je huid minder snel herstellen. 

Daarnaast worden ook de essentiële bindweefselcellen, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur, steeds minder geproduceerd. Huidveroudering veroorzaakt veranderingen in elke laag van je huid en heeft invloed op zowel de vorm ervan als de stoffen erin. Hierdoor verliest je huid zijn stevige gevoel en wordt het ook minder veerkrachtig, met onder andere rimpels tot gevolg. 

Naast het natuurlijke huidverouderingsproces bestaat er ook een andere snelle manier van huidveroudering. Deze wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling van je huid aan de zon of zonnebank. Deze vorm van huidveroudering noemen we photo-aging.

Bij huidveroudering denk je meestal alleen maar aan je gezicht. Maar ook je handruggen, hals en decolleté kunnen er sneller verouderd uitzien door teveel onbeschermde blootstelling aan zonlicht. Wij behandelen met ons medisch traject en dus met dmk altijd het gelaat, hals en decollete allemaal samen. Globaal kun je huidveroudering opdelen in vier fases. 

Fase 1. Beginnende huidveroudering – 25 tot 35 jaar

Vaak zijn fijne lijntjes en kleine, ondiepe rimpeltjes de eerste tekenen die je gaan opvallen als je in de spiegel kijkt. Meestal worden ze zichtbaar vanaf je 25e levensjaar. Je ziet ze dan vooral in je buitenste ooghoeken en we noemen ze ook wel lachrimpeltjes of kraaienpootjes. Deze fijne lijntjes kunnen ook op je wangen of op je voorhoofd voorkomen, zeker als je een vochtarme huid hebt. Bij deze fase kunnen ook de eerste hele lichte pigmentvlekjes ontstaan 

Fase 2. Milde huidveroudering – 35 tot 50 jaar 

In deze leeftijdsfase worden de eerste “echte” huidverouderingssymptomen zichtbaar. Je kunt hierbij denken aan donkerdere pigmentvlekjes, iets diepere rimpeltjes, ouderdomswratjes en verhoorningen. Je pigmentcellen worden actiever. Ook voorhoofdsrimpeltjes komen in deze fase veel voor. Je herkent ze aan de horizontale lijntjes op je voorhoofd en ze worden duidelijker zichtbaar door de expressie en spierwerkingen in je gezicht. In de loop van de tijd worden ook deze voorhoofdrimpels dieper. De kleine, verticale lijntjes tussen je wenkbrauwen ontstaan door het vele fronsen. We noemen deze vorm van rimpels dynamische rimpels.

De hoeveelheden collageen, elastine en hyaluronzuur in je huid nemen geleidelijk aan af. Collageen is een onderdeel van je bindweefsel dat zorgt voor de stevigheid van je huid. Doordat de hoeveelheid elastine afneemt, wordt je huid minder soepel en rekbaar.

Je huid verliest hierdoor stevigheid en elasticiteit en huidverslapping wordt nu in de meeste gevallen zichtbaar. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld hangende onder- of bovenoogleden en/of verminderde contouren van je kaaklijn, onderkin en hals. Huidverslapping komt ook op je lichaam voor, zoals bijvoorbeeld op je bovenarmen en buik. 

Fase 3. Gevorderde huidveroudering – 50 tot 65 jaar 

De afname van collageen, elastine en hyaluronzuur gaat helaas verder door. Dit uit zich in een slappere, stuggere huid met plooien en rimpels. Ook de kleurverschillen in je huid worden nu echt zichtbaar. De pigmentatie wisselt zich af met zichtbare bloedvaatjes. Dit komt omdat je huid dunner wordt. Ook kun je verhoorningen zien en je fijne lijntjes worden in deze fase diepere rimpels.

Tussen je neus en mond ontstaan de rimpels die we ook wel de nasolabiale plooien noemen. Deze vorm van rimpels noemen we statische rimpels. Je mondhoeken kunnen wat gaan afhangen en er ontstaan verticale lijntjes boven je lip. Onder invloed van hormonen neemt je talgproductie af. Hierdoor wordt je huid steeds droger.

Ook je lippen verouderen. Ze worden steeds dunner door de vermindering van volume van de spieren rondom je mond. Ook draaien je boven- en onderlip steeds meer naar binnen toe en vervaagt de grens tussen het lippenrood en je huid.

Tot slot begint ook je scherpe kaaklijn te verdwijnen. De zogenaamde “hamsterwangetjes”zijn het directe gevolg van het afzakken van vet vanuit je wangen. 

Fase 4. Vergevorderde huidveroudering – vanaf 65 jaar 

Het aantal cellagen in je opperhuid neemt geleidelijk aan af en je huidbarrière wordt kwetsbaarder. Hierdoor ziet je huid er grijzer en grauwer uit. Dit komt ook door een slechtere doorbloeding van je huid. Je huid kan hierdoor gevoeliger worden en meer roodheden en irritaties krijgen. Onder je ogen lijken er donkere kringen te ontstaan. Door je dunnere en kwetsbaardere huid worden de onderliggende bloedvaatjes zichtbaar. Rimpels, pigmentatie (ouderdomsvlekken), gesprongen bloedvaatjes, ouderdomswratjes en verhoorning zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en aanwezig en verergeren.  

Wat kan ik doen tegen huidveroudering? Helaas kun je het proces van huidveroudering niet stoppen, maar wel beïnvloeden en zo lang mogelijk uitstellen. Hoe eerder je de eerste tekenen van huidveroudering aanpakt, des te beter! Wij kunnen rimpels niet meer wegtoveren, maar wij kunnen huidveroudering vertragen en verzachten.

De niet-chirurgische behandelingen bij puur 5 zijn vooral gericht op het voorkomen van huidveroudering en rimpelvorming en het in optimale conditie brengen en houden van je huid. De salonbehandelingen stimuleren jouw cellen om zich gezond en snel te vernieuwen. We zetten je huid aan om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor jouw huid er zo lang mogelijk soepel en stevig uit blijft zien.

Welke behandelingen we bij jou inzetten, is afhankelijk van de al aanwezige mate van huidveroudering in jouw huid. Dit zullen we tijdens een scan en treatment uitgebreid beoordelen.

Het is lastig om diepere, bestaande rimpels of verder gevorderde huidveroudering aan te pakken. Bij ernstig volumeverlies, huidoverschot of rimpels door overmatige spieractiviteit (bijvoorbeeld fronsrimpels) adviseren wij in sommige gevallen om hiervoor naar een cosmetisch arts of plastisch chirurg te gaan. Wel kunnen we de rimpels wat oppervlakkiger laten lijken en je een frissere, minder vermoeide, minder doffe en elagere  blik geven met onze thuisproducten behandelingen.

Het aanpakken van huidveroudering bestaat bij ons uit een disciplinair behandeltraject. We beginnen ieder traject met een scan en treatment om je huid en de aanwezige symptomen van huidveroudering zo goed mogelijk in kaart te brengen door middel van een huidscan. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op en geven we je advies over welke producten het beste bij jouw huid passen om ook thuis je huid dagelijks goed te kunnen verzorgen.

Wij richten ons op de juiste salon ondersteunende behandelingen en producten voor thuisgebruik. Als wij in jouw intake erachter komen dat je inwendige klachten hebt verwijzen we je door naar een orthomoleculaire/ hormooncoach om jouw interne problemen aan te kunnen pakken. Wij werken zelf met collageen poeders om jouw huid van binnen uit te boosten wat betreft collageen. Lees hier meer over in onze webshop.

Welke behandelingen jij nodig hebt, bespreken we tijdens de eerste afspraak en als dat nodig is, kunnen we dat bijsturen gedurende jouw traject.

Microneedling met de skinpen is een veelgebruikte behandeling om huidveroudering aan te pakken en te voorkomen. Het is een behandeling, waarbij je celdeling en de aanmaak van collageen en elastine worden gestimuleerd.

Daarnaast werken we vaak met de DMK enzyme therapie. Bij deze therapie ligt de focus op het verbeteren van de gezondheid van jouw huidfunctie en je huidcellen. De enzymen die gebruikt worden tijdens deze behandelingen en de aminozuren in de thuisproducten, werken tot diep in de celkern, waardoor de cellen in je huid optimaal gaan functioneren. Je huid herstelt zich steeds meer van binnenuit en wordt weer gezond!

Tijdens je gehele behandeltraject maken we tussentijds foto’s en huidscans om de voortgang goed in de gaten te houden. Zijn jouw producten bijna op? Samen bekijken we dan hoe jouw huid ervoor staat en waar we in moeten bijsturen.

  • Bescherm je huid dagelijks met een crème met daarin een SPF van 30 of hoger. Hierdoor voorkom je pigmentvlekjes, huidverbranding en andere schade ten gevolge van de zon. Kies je er toch voor om in de zon te gaan zitten, smeer je huid dan om de twee uur goed in. Dit is nummer 1 regel tegen huidveroudering!
  • Vermijd zoveel mogelijk de zon en zonnebank. Blootstelling aan zonnestralen is de belangrijkste externe factor die verantwoordelijk is voor jouw huidveroudering door oxidatieve belasting.
  • Beperk de inname van suikers. Suiker hecht zich namelijk aan je collageen, waardoor dit gaat verkleven en wordt afgebroken. Het gevolg is een slappe huid!
  • Stop met roken! Er zijn veel redenen te bedenken om te stoppen met roken, maar dit is er één van. Door het roken vernauwen je bloedvaten zich, waardoor je bloedcirculatie vermindert. Hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in je cellen. Daarnaast zorgen de chemicaliën en nicotine in sigaretten en sigaren voor een toename van vrije radicalen in je huid. Beide zorgen voor een snellere huidveroudering.
  • Eet en drink gevarieerd en gezond. Een gezonde voedingspatroon met veel groente en fruit bevat veel antioxidanten (moleculen), die het vermogen hebben om de vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren. Op die manier pak je preventief je huidveroudering aan!
  • Neem voldoende nachtrust.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Voorkom onnodige stress en zorg op zijn tijd voor ontspanning.
  • Gebruik de juiste producten in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Een slecht verzorgde huid wordt namelijk sneller oud. Onze producten voor thuisgebruik bevatten zuren en hoogwaardige ingrediënten die de juiste diepte in je huid kunnen bereiken om daar invloed uit te oefenen op de preventie tegen jouw huidveroudering. Onze huidspecialistes geven je graag advies wat voor jouw huid het meest geschikt is.
  • Wij bieden collageen poeders aan die we verkopen in onze webshop en in de salon.

 

 

Als je al gevorderde huidveroudering hebt, is het voor ons niet mogelijk om jouw diepe lijnen en rimpels weg te halen. Hiervoor zijn vaak invasieve ingrepen nodig. Onze anti-aging behandelingen zijn erop gericht om preventief huidveroudering te voorkomen en te vertragen. We kunnen je helpen om fijne lijntjes en rimpeltjes te vervagen, maar voor diepere lijnen en rimpels zijn andere behandelingen meestal beter geschikt.

Nieuwsgierig geworden?

Ben jij ook benieuwd hoe we jouw kunnen helpen? Plan dan gerust een eerste afspraak in. Kies in dat geval voor de optie scan & treatment. Heb je nog vragen en wil je liever vooraf wat meer advies? Neem dan gerust contact met ons op.